Stel jezelf eens de vraag: Wat zou jij graag willen worden?
Een ridder, een prinses, een tovenaar, een fantasiewezen of toch iets anders? Het mag allemaal zolang het maar in de wereld van Artago past. Dus begin snel met het maken van je eigen personage! Houd er rekening mee dat je elk evenement hetzelfde personage speelt totdat je er zelf voor kiest om iets nieuws te spelen of je tot personage sterft. Helaas kan dat gebeuren, Artago is niet zo’n veilige plek als Nederland. Meer over wat de spelregels zijn bij LARP vind je in het informatieboekje en op de pagina Regels.
Hoe je maak je een personage?
Stap 1: Lees als eerst het achtergrondverhaal van de wereld Artago.
Stap 2: Vraag jezelf af wat je graag zou willen spelen, heb je al een idee ? Zo niet kijk dan bij de vaardigheden in het informatieboekje. Welke vaardigheden zou jij voor jou personage graag zou willen hebben? Wil je magiër of een smid worden? Aan de slag met giffen en dranken of een strijder zijn? Denk er goed over na, want je kunt niet alles tegelijk zijn. Als je het moeilijk vind om te kiezen kun je ook uit standaardpersonages kiezen die je zelf nog aan kan passen.
Stap 3: Kies de vaardigheden voor jou personage. Vaardigheden zijn de dingen die jij kan en die niet iedereen zomaar kan. Elke vaardigheid kost punten. Je hebt 12 punten die je mag inruilen voor vaardigheden, je kan er altijd minder inzetten als je wilt maar nooit meer. Elke keer dat je komt spelen krijg je 2 extra punten waarmee je nieuwe vaardigheden kan kopen. Je personage leert dus in het spel steeds meer.
Het klopt dat er veel meer vaardigheden zijn dan de aantal punten die je in kunt zetten, bedenk daarom wat zou passen bij jou personage. De lijst met vaardigheden vindt je in het informatieboekje. (Schrijf de vaardigheden die je kiest even op een blaadje, die heb je nodig als je gaat inschrijven).
Stap 4: Laat je personage tot leven komen.
Wat is de naam van jou personage? Het is daarbij leuker om zelf een naam te verzinnen en bijvoorbeeld geen naam uit een film (bijvoorbeeld: een magiër genaamd Harry Potter, of iemand uit een tv-programma. Het is moeilijk om die persoon na te spelen en te bedenken dat deze op Artago leeft)
We hebben hier nog een aantal tips die jou kunnen helpen bij het maken van je personage , je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te gebruiken!
- Kies je ras
Mens, Elf, Dwerg, dierlijk wezen. Wat ben je en hoe vindt jij dat zo’n ras zich moet gedragen? - Karakter of gedrag
Wat maakt jou personage nu jou personage? Is jou personage bijvoorbeeld altijd vrolijk? - Uiterlijk
Wat maakt jou anders dan de rest? Heb jij voorbeeld een litteken of schmink omdat iedereen van jouw volk dat heeft? - Vaardigheden
Heb jij een beroep? Zo ja hoe gedraagt iemand zich dan als hij/zij een beroep uitoefent? - Eigenaardigheden
Heeft jou personage bijvoorbeeld iets wat altijd terugkomt. Bijvoorbeeld dat hij altijd zenuwachtig is, snel boos is of juist nooit ruzie wil? Bedenk wel dat je dit goed moet kunnen spelen, je bent een hele dag dit personage. Zorg dat je wel een rol kiest die je een dag kan volhouden.
Stap 5: Het verhaal achter jou personage
De laatste stap is het achtergrond verhaal, waar komt jou personage vandaan, wat voor een werk doen je vader en moeder? Een achtergrond verhaal helpt je om in het spel meer over jou personage te kunnen vertellen wanneer iemand iets aan jou vraagt. Het hoeft echt geen A4-vol te worden, enkele zinnen zijn al genoeg.. het gaat erom dat jij weet wie je bent en waar je vandaan komt. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen. Kom je uit de buurt? Met wie ben je opgegroeid? Ben je van adel, of juist van een volk uit het bos? Heb je gewoontes meegekregen die anders zijn dan hier.
Stap 6: Je personage is nu bedacht, voordat we verder gaan naar het maken van kleding vragen we jou je personage naar ons op te sturen. Dit doe je door je in te schrijven voor het evenement. Dat kan op de pagina Inschrijven spelers. Zo zijn wij op de hoogte van wat jij gaat spelen en kunnen wij hierop inspelen.
Stap 7: Kleding!
Natuurlijk is je personage niet af zonder kleding. Je kunt voor jou personage zelf een kostuum maken. Artago heeft 3 evenementen per jaar, het kan dus soms koud zijn en soms warm. In de winter mag je natuurlijk gewoon je winterjas aanhouden of wanneer het nat is je regenjas. Dit hoeft niet, maar zorg dan voor kleding die echt warm genoeg is. Je kunt ook je jas onder je kostuum dragen! Daarnaast wordt het de eerste keer dus het hoeft ook allemaal niet spik-en-span te zijn, maar het is wel tof als je iets draagt wat past bij Artago. Hieronder staan een aantal ideeën hoe jij (samen met iemand die vaker heeft genaaid) jou kostuum kunt maken!
Tabard: Een tabard is een brede reep stof met in het midden een gat voor het hoofd. Dit kan je over je winterjas heen aandoen. Doe hier een riem om je middel over de tabard en je hebt een pak.
Kaproen: Een kaproen is een soort grote capuchon met een brede rand die over de schouders valt.
Cape: Een cape is een omslagdoek om het kostuum heen. Naast bescherming tegen de regen en kou, is het ook mooi om te zorgen dat je je winterjas niet kunt zien. Op deze website is een voorbeeld gegeven hoe je een cape kunt maken: http://www.denachtuil.eu/cape.htm.
Sjerp: Een sjerp is gewoon een reep stof die je om je middel of over je schouder kan dragen. Als je speelt dat je bij een bepaald volk vandaan komt, kan een sjerp in een bepaalde kleur of met een logo betekenen dat je bij dat volk hoort.
Inschrijven
Om mee te kunnen doen met je personage, moet je wel ingeschreven zijn voor het evenement. Als de inschrijvingen open gaan, wordt dat bekend gemaakt op de website en onze Facebook pagina.
Informatie voor de ouders:
Waar moet ik rekening mee houden?
Artago speelt zich af in een tijdperk dat te vergelijken is met de middeleeuwen, maar dan met magie en fantasiewezens. In de middeleeuwen werd voornamelijk katoenachtige stoffen en wol gebruikt. Synthetische stoffen worden daarom ook afgeraden, zeker omdat dit ook brandbare stoffen zijn en kinderen bij vuur kunnen zitten. Artago heeft 3 evenementen per jaar(voorjaar, zomer en najaar) het kan dus soms koud zijn en het is daarom van belang dat de kinderen warm zijn aangekleed. Thermokleding bied in de winter bijvoorbeeld een uitkomst voor de kou. Heeft u hierover vragen, neem dan gerust contact op via artagolarp@gmail.com.